Moody's znižal oceno kreditnega tveganja Irske

Pariz, 17. decembra - Mednarodna bonitetna agencija Moody's je danes skladno z napovedmi močno znižala oceno kreditnega tveganja Irske. Bonitetno oceno je zaradi negotovosti glede prihodnjega gibanja gospodarstva in javnih financ te močno zadolžene evropske države znižala za pet stopenj.

Ogromna zadolženost in javnofinančne težave so Irsko pahnile na rob propada. Država, zaradi krepkih stopenj rasti nekoč znana kot Keltski tiger, je bila zato nedolgo nazaj prisiljena zaprositi za 85 milijard evrov mednarodne pomoči.

Moody's pojasnjuje, da krepko znižanje bonitetne ocene irskega dolga odseva probleme v tamkajšnjem bančnem sistemu, naraščajočo negotovost glede prihodnjega gibanja gospodarstva in padec finančne moči tamkajšnje vlade. Ocena Baa1, ob kateri ocena prihodnjih obetov ostaja negativna, temelji na tveganju, da bi lahko finančna moč irske vlade še pešala ali pa da bi se stroški stabilizacije bančnega sektorja močno zvišali.

Moody's je sicer kot pozitivno ocenil konkurenčnost irskega gospodarstva in podjetjem prijazno davčno okolje, pa tudi precej fleksibilen trg dela.

uk/bg/bg
© STA, 2010