Vrh EU z dogovorom o spremembi pogodbe za zaščito evra

Bruselj, 17. decembra - Voditelji Evropske unije so se prvi dan srečanja v Bruslju dogovorili o spremembi lizbonske pogodbe, potrebni za oblikovanje stalnega mehanizma za stabilnost evra.

Ljubljana.
Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V skladu z dogovorom lahko države v območju evra vzpostavijo mehanizem, ki bo sprožen, če bo to neizogibno za zaščito stabilnosti območja evra kot celote. Za črpanje pomoči pa bodo veljali strogi pogoji.

Sprememba pogodbe naj bi bila po izvedbi še nekaterih postopkov dokončno potrjena marca, nato pa bo romala skozi postopke držav članic, pri čemer referendumi predvidoma ne bodo potrebni.

Cilj je, da spremembe pogodbe začnejo veljati 1. januarja 2013, sam mehanizem pa naj bi bil vzpostavljen do sredine leta 2013, ko se iztečeta obstoječa mehanizem pomoči za Grčijo in sistem za stabilnost evra, iz katerega za zdaj črpa pomoč Irska.

Stalni predsednik unije Herman Van Rompuy je ob dogovoru večkrat izrecno poudaril, da obstaja pripravljenost storiti vse, kar je treba, za zagotovitev stabilnosti območja evra kot celote.

jes/pm/pm
© STA, 2010