Na okrogli mizi o zastopnikih pravic oseb na področju duševnega zdravja

Ljubljana, 16. decembra - Ministrstvo za delo je dobilo z zakonom o duševnem zdravju iz leta 2008 nalogo vzpostaviti mrežo zastopnikov pravic oseb na področju duševnega zdravja, ki so ta mesec začeli z delom. Namen zastopnika je dati posamezniku moč in znanje, da bo uveljavljal svoje pravice, je na okrogli mizi o zastopnikih na ljubljanski fakulteti za socialno delo dejala zastopnica Milena Marinič.

Ljubljana.
Sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Ferlan Istinič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot pravi Marjeta Ferlan Istinič z ministrstva, so organizirali izobraževanje in oktobra imenovali 19 zastopnikov, ki so razporejeni na šestih lokacijah. Ob tem je omenila, da razmišljajo tudi o širitvi instituta zagovornika izven zaprtih oddelkov. Po zakonu imajo namreč to pravico osebe v psihiatričnih bolnišnicah na oddelkih pod posebnim nadzorom, na varovanih oddelkih socialnovarstvenih zavodov in v nadzorovani obravnavi.

Po mnenju Mojce Urek s fakultete za socialno delo je za zastopnika pomembno, da je neodvisen, da ni zaposlen v instituciji, kjer je zastopnik oziroma da kako drugače ne pride v konflikt interesov.

spc/miv
© STA, 2010