GZS: Razmere v gradbeništvu se še poslabšujejo

Ljubljana, 16. decembra - Jože Renar z Gospodarske zbornice Slovenije ugotavlja, da se razmere v slovenskem gradbeništvu še naprej poslabšujejo. Kljub dosedanjemu zmanjšanju števila zaposlenih v panogi za skoraj 15.000 je gradbeništvo v Sloveniji še vedno močno predimenzionirano. Trg tako narekuje zmanjšanje števila zaposlenih še za nadaljnjih 15.000 delavcev. Posledično se zmanjšuje tudi število pravnih oseb na področju gradbeništva, v panogi se še naprej poslabšuje tudi plačilna disciplina.

Ljubljana.
Direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Jože Renar.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Gradbeniki v letu 2011 še ne pričakujejo izboljšanja brez aktivnejše vloge države, od katere pričakujejo ukrepanje. Med drugim bo morala nemudoma sprejeti ukrepe za pospešitev izvedbe del na gradbenih projektih cestne, železniške in energetske infrastrukture ter na okoljskih projektih.

Potrebni pa so tudi ukrepi na področju stanovanjske gradnje, menijo na GZS, kjer k aktivnostim spodbujajo tudi podjetja. Ta bodo morala prilagoditi svoje zmogljivosti in povečati aktivnosti za pridobivanje poslov v tujini.

vpu/bg/arh
© STA, 2010