Mankoč v finalu, Lochte začel z zbiranjem medalj

Dubaj, 15. decembra - Branilec naslova in rekorder svetovnih prvenstev ilirijan Peter Mankoč si je na svetovnem plavalnem prvenstvu v Dubaju priplaval prvi finale. V polfinalu je s svojim najboljšim letošnjim dosežkom 50,91 osvojil šesto mesto in bo v četrtek v finalu branil zlato iz Manchestra 2008. Z napovedmi za medaljo pa 32-letni ilirijan ostaja previden in poudarja, do so izredno hitri tudi tekmeci.

Italija.
Slovenski plavalec Peter Mankoč.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Plavalec Peter Mankoč.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Svoje zbiranje medalj pa je začel Američan Ryan Lochte, ki je v uvodni disciplini dneva na 200 prosto ubranil naslov iz Manchestra 2008. Za Lochteja je bila to le prva od želenih osmih zlatih medalj. Načrt se mu ne bo izšel, saj so ZDA v štafeti 4 x 100 prosto osvojile le četrto mesto, tako da Lochteju ob nerazpoloženih tekmovalcih ni prav nič pomagalo, da je dosegel najboljši posamični izid med vsemi nastopajočimi. Z evropskim rekordom 3:04,78 so zmagali Francozi. Prav ob koncu prvega dne so za nov svetovni rekord poskrbele še plavalke Kitajske na 4 x 200 prosto.

Omeniti velja še Španko Mireio Belmonte Garcio, ki si je prvi dan priplavala dve zlati medalji - na 200 delfin in 400 mešano.

ag/zzb/ag
© STA, 2010