Irski parlament potrdil pomoč EU in IMF

Dublin, 15. decembra - Irski parlament je danes sprejel memorandum o soglasju z EU in Mednarodnim denarnim skladom glede pomoči Irski v višini 85 milijard evrov.

Belgija, Bruselj.
Irski minister za finance Brian Lenihan.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Irski minister za finance Brian Lenihan.
Foto: Thierry Monasse/STA

Spodnji dom irskega parlamenta je memorandum sprejel z 81 glasovi za in 75 proti. Kot je v razpravi pred glasovanjem poudaril irski finančni minister Brian Lenihan, je pomoč iz EU in s strani Mednarodnega denarnega sklada edina realna podlaga za gospodarsko okrevanje.

Lenihan je zavrnil predloge opozicije, da bi se lahko o glavnih točkah paketa pomoči, med njimi o obrestni meri, ki je dogovorjena pri 5,8 odstotka, po parlamentarnih volitvah, predvidenih za leto 2011, ponovno pogajala nova vlada.

Od 85 milijard evrov vrednega paketa za pomoč pri sanaciji bank in pokrivanju javnofinančnega primanjkljaja bo 17,5 milijarde evrov financirala Irska sama. Preostalih 67,5 milijarde evrov pa je zunanje pomoči, ki je razdeljena na tretjine.

Eno tretjino bo prispeval Mednarodni denarni sklad, preostali dve pa bosta prišli iz proračuna EU, mehanizma za stabilnost evra in bilateralno od Velike Britanije, Švedske in Danske.

jes/jb/jk
© STA, 2010