Ukrajinsko tožilstvo sprožilo preiskavo proti Timošenkovi

Kijev, 15. decembra - Ukrajinsko državno tožilstvo je sprožilo preiskavo proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko. Kot so sporočili s tožilstva, so Timošenkovo danes zaslišali in ji naročili, naj ne zapušča mesta.

Ukrajina, Kijev.
Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ukrajina, Kijev.
Odstavljena ukrajinska premierka in poražena predsedniška kandidatka Julija Timošenko je danes na svojem prvem opozicijskem shodu v Kijevu Ukrajince pozvala, naj se združijo proti novemu predsedniku Viktorju Janukoviču.
Foto: Itar-Tass/STA

Timošenkovo preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja. Nekdanjo premierko so danes zaslišali na glavnem preiskovalnem oddelku urada generalnega državnega tožilca.

Timošenkova je dejala, da so ji preiskovalci povedali, da proti njej poteka preiskava. Domnevno naj bi denar, namenjen okoljskim temam, porabila za izplačilo pokojnin med krizo.

Dodala je še, da so jo preiskovalci želeli tudi formalno obtožiti, vendar tega zaenkrat še niso storili, saj ni bil prisoten njen odvetnik.

Zatrdila je, da obtožbe ne držijo in dejala, da je denar še vedno na vladnih računih.

Timošenkova je še zagotovila, da ni prekršila nobenega zakona, in dodala, da so ona in drugi člani opozicije tarče ukrajinske vlade.

vz/jk/jk
© STA, 2010