Zveza svobodnih sindikatov bo opoldne pred DZ protestirala proti reformam

Ljubljana, 15. decembra - Skupina članic in članov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije se bo danes pridružila skupni akciji evropskih sindikatov in ob 12. uri pred poslopjem DZ protestirala proti strukturnim reformam, ki znižujejo delavske in socialne pravice, in še zlasti proti pokojninski reformi, so sporočili iz zveze.

Pokojninska reforma je po mnenju sindikatov le eden od ostrih varčevalnih ukrepov vlade za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Takšne ostre in nepravične pokojninske reforme zagotovo ne bi bilo treba sprejeti, če bi vlada dajala prednost ljudem pred kapitalom, so prepričani v zvezi.

Dan pred zasedanjem vrha Evropske unije v Bruslju bodo v številnih evropskih državah potekale demonstracije ali stavke proti varčevalnim ukrepom. Vodstvo Evropske konfederacije sindikatov pa bo skupaj s sindikalisti iz belgijskih sindikalnih central ob tej uri oblikovalo pas okoli zgradbe Evropske komisije v Bruslju, saj zategovanje pasu simbolizira ostre varčevalne ukrepe, ki so jih sprejele vlade.

vi/apo
© STA, 2010