Evropski poslanci: Slovenija bi lahko zaprosila tudi za pomoč Preventu in Vegradu

Strasbourg, 14. decembra - Več evropskih poslancev iz Slovenije je v Strasbourgu pozdravilo današnjo potrditev 2,2 milijona evrov pomoči za nekdanje delavce Mure iz evropskega globalizacijskega sklada. Ob tem so se zavzeli, da bi Slovenija za sredstva iz tega sklada zaprosila tudi za delavce nekaterih drugih podjetij, na primer Preventa in Vegrada.

Jelko Kacin je še menil, da je slovenska vlada z vlogo čakala predolgo. Opozoril je tudi, da vlada v proračunu za prihodnje leto nima rezerviranih sredstev za soudeležbo pri pomoči, zato je črpanje teh sredstev pod velikim vprašajem. Milan Zver pa je dejal, da so bile države članice EU na splošno premalo učinkovite in premalo prizadevne pri črpanju sredstev iz tega sklada.

Po mnenju Zorana Thalerja je vsota, ki jo je Slovenija dobila za Murine delavce, sorazmerna z vlogo Slovenije v EU. Lojze Peterle pa je menil, da bi bila do tovrstne pomoči upravičena tudi Prevent in Vegrad, kjer gre sicer po njegovem za drugačne zgodbe.

Romana Jordan Cizelj pa je izrazila obžalovanje, da Slovenija v svojih predlogih ni pripravila ukrepov, ki bi se osredotočili na povečanje zaposlitvenih možnosti za delavce brez osnovnošolske izobrazbe in tiste z dolgotrajnimi zdravstvenimi težavami.

mc/mke
© STA, 2010