Zavarovalnica Triglav s pozivom ATVP za objavo prevzema Abanke

Ljubljana, 14. decembra - Zavarovalnica Triglav je danes prejela poziv Agencije za trg vrednostnih papirjev za objavo prevzemne ponudbe za Abanko Vipa.

Ljubljana.
Zavarovalnica Triglav.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Agencija namreč ugotavlja, da naj bi po uveljavitvi zakona o prevzemih v juniju 2006 osebe, ki delujejo usklajeno - to so Zavarovalnica Triglav, Slovenska odškodninska družba, Hit, Mobitel in Luka Koper - v Abanki Vipa 22. marca letos, ko je Luka Koper pridobila delnice banke, povečale svoj delež glasovalnih pravic, zaradi česar bi morale skladno z zakonom o prevzemih objaviti prevzemno ponudbo.

Poziv agencije, da se izjasni o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločitev, ali so omenjene družbe dolžne objaviti prevzemno ponudbo za banko, so danes prejeli tudi v Abanki Vipa. Poziv agencije so prejeli kot ciljna družba.

Lastniki Abanke Vipa, ki jih obvladuje država, so bili doslej sicer oproščeni obveznosti dati prevzemno ponudbo za banko, saj so deleže pridobili pred uveljavitvijo prevzemne zakonodaje, toda zaradi pridobitve novih delnic s strani Luke Koper morajo sedaj objaviti prevzemno ponudbo oz. zmanjšati lastniški delež, sicer bodo ostali brez glasovalnih pravic.

Po navedbah današnjega Dnevnika se v Zavarovalnici Triglav s ciljem zaščititi svojo naložbo že pospešeno pripravljajo za prevzem Abanke.

uk/bdo/mke
© STA, 2010