SD predlaga zaostritev pogojev za razpis zakonodajnega referenduma

Ljubljana, 14. decembra - V SD predlagajo zaostritev pogojev za razpis zakonodajnega referenduma. Menijo namreč, da so državljani nejevoljni zaradi nadpovprečnega števila referendumov, tudi glede vprašanj, o katerih bi moral sicer odločati državni zbor.

Poudarjajo tudi, da velik del referendumov zahtevajo opozicijske poslanske skupine, pogosto le zato, da s tem onemogočajo delovanje vladne koalicije.

V SD zato predlagajo spremembo ustave, po kateri bi bilo referendum mogoče razpisati le na zahtevo dveh petin poslank in poslancev, absolutne večine državnih svetnikov ali 40.000 tisoč volivk in volivcev. Odločitev bi obveljala ob najmanj 40-odstotni referendumski udeležbi.

Določene bi bile tudi teme, o katerih se lahko odloča na referendumu. Šlo bi med drugim za zakone, povezane z varnostjo države, izvrševanjem državnega proračuna in s človekovimi pravicami.

V SD v zvezi z njihovim predlogom sprememb ustave pripravljajo posvetovalni referendum, ki bi ga izvedli s prvim naslednjim zakonodajnim referendumom.

pa/apo
© STA, 2010