Evropski parlament potrdil pomoč nekdanjim delavcem Mure

Strasbourg, 14. decembra - Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprl dodelitev sredstev iz sklada za prilagoditev globalizaciji nekdanjim delavcem Mure. Po potrditvi v Evropskem parlamentu je na potezi še Svet EU.

Murska Sobota, Mura.
Logotip podjetja Mura.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Murska Sobota, podjetje Mura.
Tabla podjetja Mura.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Slovenija je za pomoč 2554 odpuščenim presežnim delavcem nekdanjega pomurskega tekstilnega velikana aprila zaprosila za dobra 2,2 milijona evrov, sama pa bo prispevala 1,2 milijona evrov.

Evropska pomoč bo namenjena za financiranje različnih oblik pomoči za presežne delavce Mure v okviru aktivne politike zaposlovanja. Gre za pomoč pri iskanju zaposlitve, programe izobraževanja in prekvalifikacije, poklicno usmerjanje, usposabljanje na delovnem mestu, spodbujanje samozaposlitve ter podjetniške pobude in motivacijske ter informacijske delavnice.

Prošnja za pomoč delavcem Mure je za zdaj edina prošnja Slovenije za sredstva iz tega sklada. Slovenija sicer tudi še preučuje možnost za podajo vloge za pridobitev sredstev iz tega sklada za delavce Vegrada in Preventa.

mc/bdo/mc
© STA, 2010