Berlusconi dobil zaupnico v senatu

Rim, 14. decembra - Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes dobil zaupnico v zgornjem domu parlamenta. Podprlo ga je 162 senatorjev, 135 jih je bilo proti, 11 pa jih ni glasovalo. Medtem v poslanski zbornici še vedno razpravljajo o predlogu nezaupnice Berlusconiju.

Libija, Tripoli.
Tretji vrh Afrike - EU.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Belgija.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zaupnica Berlusconiju v senatu je bila pričakovana, bolj negotovo pa je glasovanje o predlogu nezaupnice v poslanski zbornici. Berlusconi mora v spodnjem domu prejeti najmanj 316 od 630 glasov, da bi lahko še naprej ostal na premierskem stolčku.

Ali mu bo to uspelo, še vedno ni jasno. Če mu ne bo, bo prisiljen odstopiti s položaja, Italija pa bo ali pred nalogo sestavljanja nove vlade ali pa pred predčasnimi volitvami.

Berlusconi je v ponedeljek pozval k "strnitvi vrst" na desni sredini in k podpori pozval predvsem opozicijske krščanske demokrate (UDC). K podpori je pozval tudi podpornike Gianfranca Finija, ta pa je pozive zavrnil in premiera pozval, naj pred kakršnimkoli oblikovanjem nove desnosredinske vlade najprej odstopi.

ms/mlj/ms
© STA, 2010