Vrh koalicije še brez dogovora o usodi pogodbe za nakup patrij

Ljubljana, 13. decembra - Na vrhu koalicije so danes govorili tudi o usodi pogodbe za nakup oklepnikov Patria, vendar konkretnih dogovorov niso sklenili. Del koalicije se sicer zavzema za prekinitev pogodbe, medtem pa si ministrica obrambo Ljubica Jelušič in njen predhodnik Karl Erjavec želita reprogramiranja pogodbe.

Poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem je po posvetu pojasnila, da se je koalicija danes odločila le, da ministrstvo za obrambo pripravi odločitev, ki jo bo sprejela vlada in o njej glasovala.Po njenih oceni gre pri tem za taktiko zavlačevanja. V Zares namreč menijo, da je pogodbo treba prekiniti, saj kaže, da je pogodba o nakupu patrij imela elemente koruptivnosti.

Premier Borut Pahor pa je danes opozoril, da je pogodbe treba spoštovati in da bi bili razlogi za njeno prekinitev utemeljeni le, če bi bile v postopkih pravnomočno dokazane nezakonitosti. Prav tako tudi predsednik DeSUS Erjavec opozarja, da pogodbe zaradi protikorupcijske klavzule ni mogoče prekiniti, dokler se v pravnomočni sodbi ne bo dokazalo, da je pri tem poslu šlo za korupcijo.

pa/tvr/ago/apo/apo
© STA, 2010