Vrh koalicije še brez dogovora o usodi pogodbe za nakup patrij

Ljubljana, 13. decembra - Na vrhu koalicije so danes govorili tudi o usodi pogodbe za nakup patrij, vendar do konkretnih dogovorov po besedah poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem niso prišli.

Zalokar Oražmova je po posvetu pojasnila, da je odločitev vrha koalicije glede usode pogodbe za nakup osemkolesnikov podobna kot pred pol leta, in sicer da ministrstvo za obrambo pripravi odločitev, ki jo bo sprejela vlada in o njej glasovala.

Po njenih oceni gre za taktiko zavlačevanja. V Zares namreč menijo, da je pogodbo treba prekiniti, saj kaže, da je pogodba o nakupu patrij imela elemente koruptivnosti.

Na drugi strani pa predsednik DeSUS Karl Erjavec opozarja, da pogodbe zaradi protikorupcijske klavzule ni mogoče prekiniti, dokler se v pravnomočni sodbi ne bo dokazalo, da je pri tem poslu šlo za korupcijo. Te sodbe pa za zdaj ni.

Uveljavitev protikorupcijske klavzule bi pomenila visoko odškodnino za Patrio in tudi možnost, da bi ostali brez preostalih vozil, opozarja Erjavec, ki se sicer zavzema za reprogramiranje pogodbe.

pa/tvr/ago/apo
© STA, 2010