Zaradi vetra, dežja in snega težave na Bližnjem vzhodu

Kairo/Jeruzalem, 13. decembra - Slabo vreme v južnem in vzhodnem Sredozemlju je konec tedna terjalo prek 25 smrtnih žrtev. Zaradi močnega vetra so bila številna pristanišča zaprta, motena je bila tudi plovba preko Sueškega kanala, kjer je bila zaradi peščenega viharja zmanjšana vidljivost.

Veter je pihal s hitrostjo okoli sto kilometrov na uro in nastajali so do deset metrov visoki valovi. Zaradi polomljenih električnih drogov je več mest v Izraelu in Libanonu ostalo brez elektrike.

V Egiptu so trije ljudje umrli, še šest pa je bilo ranjenih, ko se je zaradi močnega dežja včeraj zrušila tovarna v Aleksandriji. Bojijo se, da bo žrtev še več, saj naj bi bilo v tovarni v času nesreče precej ljudi. Še ena zgradba se je zrušila v delti Nila in pod seboj pokopala otroka.

V Egiptu je poleg tega v prometnih nesrečah, ki so bile posledica slabe vidljivosti in močnega dežja, konec tedna umrlo 20 ljudi.

Močan veter oziroma visoki valovi so poškodovali tudi valobrane, ki ščitijo rimsko pristanišče Cezareja. To je zdaj izpostavljeno valovom, ki ga močno ogrožajo.

sk/jav/sg
© STA, 2010