Berlusconi predlaga "pakt" desni sredini

Rim, 13. decembra - Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes ob začetku razprave o zaupnici oz. nezaupnici v parlamentu pozval k novemu "paktu" desnosredinskih strank, ki naj podprejo njegovo vlado. Poziv je veljal predvsem opozicijskim krščanskim demokratom, pa tudi pripadnikom "odpadniškega" gibanja Prihodnost in svoboda Gianfranca Finija.

Rusija.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.
Foto: ANSA/STA
Arhiv ANSA/STA

Belgija.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Če bi njegova vlada padla, bi bila to "izdaja" volivcev, ki so leta 2008 večinsko glasovali za desnosredinsko zavezništvo v njegovi stranki Ljudstvo svobode, je dejal Berlusconi.

Poudaril je še, da Italija v teh turbulentnih časih gospodarske krize nujno potrebuje politično stabilnost. Rušenje vlade je zato označil za "politično norost".

Popoldne bo Berlusconi podobno nagovoril tudi poslansko zbornico, kjer se bo začela razprava o nezaupnici, ki so jo zahtevali zaradi njegove vpletenosti v vse več škandalov, tudi zasebne afere z mladimi dekleti. Glasovanje o Berlusconijevi nadaljnji usodi, tako v poslanski zbornici kot v senatu, pa je predvideno za torek.

ms/np/np
© STA, 2010