Teden svetovanja delavcem migrantom o življenju, delu in izobraževanju v Sloveniji

Ljubljana, 13. decembra - Delavci migranti iz držav izven EU in njihovi družinski člani bodo od danes do petka v prostorih INFO točke za tujce v Ljubljani lahko dobili informacije o življenju, delu in izobraževanju v Sloveniji. Teden odprtih vrat ob svetovnem dnevu migrantov organizirata republiški zavod za zaposlovanje in direktorat za migracije in integracijo.

Kot so sporočili organizatorji, je namen delovanja INFO točke za tujce, ki v okviru zavoda deluje od maja ter na enem mestu nudi informacije in pomoč pri ureditvi delovnih in življenjskih pogojev v Sloveniji, povečati možnost zaposlitve tujcev oz. delavcev migrantov.

Svetovalci INFO točke za tujce so doslej informirali oz. svetovali 4050 osebam, med katerimi je bilo največ državljanov BiH, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Kosova, Albanije in tudi držav Južne Amerike, Pakistana in Indije. Največ vprašanj se je nanašalo na postopke za pridobitev delovnih dovoljenj, delovnopravno zakonodajo, prosta delovna mesta in možnosti učenja slovenskega jezika.

ap/vi/ap
© STA, 2010