Zunanji ministri EU o Balkanu in strateških partnerjih

Bruselj, 13. decembra - V Bruslju se bodo danes sestali zunanji ministri Evropske unije, med njimi slovenski minister Samuel Žbogar. Govorili bodo o Zahodnem Balkanu, predvsem o Srbiji in Kosovu, ter o prihodnosti evropske zunanje politike, vključno z odnosi s strateškimi partnerji. V povezavi s slednjim je minister Žbogar minuli teden pisal visoki zunanji predstavnici unije Catherine Ashton.

Belgija.
Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Izjava za medije ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja po srečanju zunanjih ministrov Evropske unije.
Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija.
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Razprava o Balkanu bo osredotočena na izid volitev na Kosovu in na Srbijo, tudi na pričakovan začetek dialoga Beograda in Prištine o razrešitvi odprtih dvostranskih vprašanj, pri katerem je unija pripravljena pomagati.

Ministri bodo razpravljali tudi o Iranu, Bližnjem vzhodu, Slonokoščeni obali in Afganistanu ter strateških partnerjih in prednostnih nalogah v evropski zunanji politiki za leto 2011.

Minister Žbogar je v povezavi s tem v sredo Ashtonovi poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da je potrebna zunanja politika, ki bo bolj usmerjena v rezultate ter bolj osredotočena na vlogo in interese unije.

pm/ms
© STA, 2010