Najvišji okoljski davki na Danskem, Slovenija nad povprečjem EU

Luxembourg, 12. decembra - Okoljski davki v Evropski uniji so leta 2008 znašali 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda. Najvišji so bili na Danskem, najnižji pa v Španiji. V Sloveniji so bili okoljski davki višji od povprečja sedemindvajseterice, je v decembrskem okoljskem poročilu ugotovil evropski statistični urad Eurostat.

Na Danskem je tako davek znašal 5,7 odstotka bruto domačega proizvoda, med državami z visokimi okoljskimi davki pa so še Nizozemska, Bolgarija in Malta. Najnižje okoljske davke pa so zabeležili v Španiji, kjer so te 1,6-odstotne. Razmeroma nizki okoljski davki so tudi v Litvi, Romuniji in v Latviji, v Sloveniji pa so leta 2008 znašali tri odstotke BDP.

Eurostat je pregledal tudi nekaj drugih okoljskih področij, pri čemer se je med drugim osredotočil na vire sveže vode. Ugotovil je, da jih imajo največ Finska, ki ima 20.700 kubičnih metrov sveže vode na prebivalca, Švedska s 19.800 kubičnimi metri in Slovenija s 15.800 kubičnimi metri. Najmanj virov sveže vode na prebivalca imajo Malta, Ciper, Češka in Poljska.

pa/mrn/pa
© STA, 2010