Policisti za varnost v tretjem življenjskem obdobju

Kranj, 12. decembra - Gorenjski policisti so ta teden izvedli preventivne aktivnosti na področju v skupnost usmerjenega dela, kjer so posebno pozornost namenili starejšim ljudem. Ti namreč veljajo za bolj ogroženo kategorijo prebivalstva, zato potrebujejo več pozornosti.

Policisti so tako v tednu, poimenovanem "Varno v tretjem življenjskem obdobju" obiskovali domove za upokojence, društva upokojencev, občinske službe, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko, centre za socialno delo, cerkve in tudi starostnike, ki živijo sami in nimajo svojcev, ki bi jim lahko pomagali.

V domovih upokojencev so izvedli krajše delavnice, kjer so starejšim predstavili samozaščitna ravnanja. Med drugim so jim predstavili preventivne nasvete glede varne udeležbe v prometu, alkohola v prometu, varovanja premoženja, nasilja nad starostniki, varstva pred hrupom in nasilja v družini.

Na Gorenjskem so bili starejši občani v letu 2010 sicer žrtve premoženjskih kaznivih dejanj v 272, žrtve nasilnih dejanj v osmih in smrtne žrtve prometnih nesreč v štirih primerih.

pa/spi/pa
© STA, 2010