Na Hrvaškem ugibanja, kdaj bo Avstrija izročila Sanaderja

Zagreb, 11. decembra - Hrvaški tisk se danes sprašuje, kdaj bo bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki so ga včeraj aretirali v Avstriji, izročen Hrvaški. Opozarjajo, da bi se njegova izročitev lahko občutno zavlekla, če bi se bivši predsednik HDZ skliceval na politično motivirani pregon na Hrvaškem ali če bi v Avstriji začeli postopek proti njemu v primeru sumljivega poslovanja Hypo Alpe Adria banke na Hrvaškem.

Pišejo še, da bi državni tožilec Mladen Bajić v četrtek lahko preprečil Sanaderjev pobeg iz Hrvaške, če bi izdal nalog za izvajanje ukrepov za poostreni nadzor osumljenca. Gre za prepoved odhoda iz prebivališča in odvzem potnega lista.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je medtem zahteval zamrznitev celotnega Sanaderjevega premoženja, institut Harriman pri newyorški univerzi Columbia pa je odpovedal sodelovanje s Sanaderjem.

Po izročitvi bodo Sanaderja pripeljali v zagrebški zapor v Remetincu, kjer ga bodo namestili v celico, v kateri bo sam, še piše hrvaški tisk.

sk/gi/ase/ase
© STA, 2010