Mediji: Sanaderja aretirali na turski cesti in prepeljali v Salzburg

Salzburg/Zagreb, 10. decembra - Bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja so danes okoli 15.50 na turski avtocesti prijeli avstrijski policisti in ga prepeljali pred sodišče v Salzburgu. Do aretacije naj bi po poročanju medijev prišlo na ali nedaleč od cestninske postaje pri kraju St. Michael.

Hrvaška.
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Bivši premier Ivo Sanader.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Bivši premier Ivo Sanader.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaško notranje ministrstvo je potrdilo, da jih je avstrijska policija obvestila, da je na osnovi mednarodne tiralice ob 15.50 na območju Salzburga aretirala Sanaderja.

V skladu z običajnim postopkom na Hrvaškem sedaj pričakujejo še pisno obvestilo o aretaciji, ki jo bodo nato dostavili pristojnemu sodišču in pravosodnemu ministrstvu, da se bo lahko začel postopek izročitve.

Izročitev Sanaderja Hrvaški bi lahko po poročanju medijev preprečilo le to, da se izkaže, da bivši premier vendarle ima tudi avstrijsko državljanstvo. Avstrijska ustava namreč ne dovoljuje izročanja svojih državljanov.

Tudi če Sanader nima avstrijskega državljanstva, pa bi se lahko postopek izročitve zavlekel celo za nekaj mesecev, če se Sanader z izročitvijo ne bi strinjal.

jav/gi/aju
© STA, 2010