Mednarodni dan gora letos posvečen manjšinam in domorodnim ljudstvom

Ljubljana, 11. decembra - Mednarodni dan gora, ki ga na pobudo Združenih narodov zaznamujemo danes, torej 11. decembra, je letos posvečen manjšinam in domorodnim ljudstvom.

V društvu za varstvo Alp CIPRA Slovenija so ob tej priložnosti zapisali, da je za Alpe v kontekstu tematike letošnjega dneva gora zanimiva predvsem etnična skupina, znana pod imenom Walser. Od teh prebivalcev namreč izvira obsežno znanje o življenju na območju Alp. Izhajajo iz švicarskega Zgornjega Valaisa, v alpskih dolinah Avstrije, Francije, Italije in Lichtensteina pa so se naselili pred več stoletji.

Mednarodni dan je sicer priložnost za osveščanje ljudi o pomenu gora. Prav tako je ta dan namenjen razpravam o možnostih in omejitvah razvoja v gorah, pa tudi vzpostavljanju partnerstev, ki bi pripomogla k pozitivnim spremembam v gorskem svetu, je navedeno na spletnih straneh Združenih narodov.

Medtem pa na Planinski zvezi Slovenije ob letošnjem dnevu gora izpostavljajo predvsem prostovoljstvo kot temelj njihovega delovanja.

pa/mo
© STA, 2010