Oblast bi morala po Mencingerjevem mnenju umirjati strasti, namesto da deluje histerično

Ljubljana, 12. decembra - Podpredsednik prve slovenske vlade, pristojen za gospodarstvo, Jože Mencinger je prav zadovoljen z razvojem Slovenije do leta 2004, manj z izidom privatizacije, moti pa ga vzdušje v slovenski družbi. Kot je dejal v pogovoru ob 20. obletnici plebiscita, rešitev za izhod iz krize ne pozna, zdi pa se mu, da bi morala oblast umirjati strasti, namesto da deluje histerično.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Ekonomist Jože Mencinger.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Ekonomist Jože Mencinger.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Mencinger si ne lasti zaslug za slovensko osamosvojitev. Po njegovih besedah je šlo za nek zasilni izhod. Takrat je bil prepričan, da moramo vzpostaviti nek normalen gospodarski sistem, to pa je bilo po njegovem mnenju socialno tržno gospodarstvo, kakršno je bilo v Evropi. Razvoj Slovenije v 20 letih je bil na ekonomskem področju boljši, kot si je predstavljal.

Vlada pri spopadanju s posledicami krize po Mencingerjevih besedah prisega na mehanizem, ki ga sugerira Evropska komisija, to pa je mehanizem varčevanja pri revnih. Izhod iz krize poskuša vlada poiskati s strukturnimi reformami, ki pomenijo zmanjševanje nekih že doseženih socialnih pravic in ne vodijo iz krize.

apo/pa
© STA, 2010