Odbor za notranjo politiko o usklajevanju plač javnih uslužbencev

Ljubljana, 10. decembra - Predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, na podlagi katere se bodo plače javnih uslužbencev z letom 2011 uskladile za 25 odstotkov stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, bo danes obravnaval parlamentarni odbor za notranjo politiko. Vlada je predlog v torek pripravila za obravnavo v DZ po nujnem postopku.

Ker višina stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v državi v letu 2011, predvidene v jesenski napovedi gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj, znaša 2,2 odstotka, se morajo s 1. januarjem 2011 osnovne plače v javnem sektorju uskladiti za 0,55 odstotka, navaja vlada.

Priprava novele izhaja iz dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, ki so ga v začetku oktobra sklenili predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja skupaj z aneksom 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se bo poleg predloga novele lotil tudi vprašanja nameravane ukinitve policijskih uprav v okviru reorganizacije slovenske policije.

ako/pse/ako
© STA, 2010