EU ob krčenju obrambnih izdatkov za tesnejše sodelovanje pri razvoju vojaških zmogljivosti

Bruselj, 9. decembra - Obrambni ministri Evropske unije so se danes v Bruslju strinjali, da je v času krčenja obrambnih izdatkov za zagotovitev razvoja vojaških zmogljivosti potrebno tesnejše sodelovanje, je po zasedanju povedal slovenski predstavnik v političnem in varnostnem odboru Evropske unije, veleposlanik Mirko Cigler.

Gre za krepitev sodelovanja v okviru pobude združevanja in souporabe zmogljivosti. Pobuda sledi zgledu sodelovanja Francije in Velike Britanije, ki je bilo zgodovinsko nepojmljivo, a sedaj se ti vojaško močni državi zavedata, da je s ciljem smotrne porabe davkoplačevalskega denarja to pravi korak, je pojasnil generalni direktor direktorata za obrambo Primož Šavc.

Šavc je ob tem opozoril, da je to domača naloga prestolnic in držav samih. Slovenski načrtovalci obrambnih zmogljivosti so po njegovem prepričani, da je v tem prihodnost, vendar so izzivi precejšnji, saj je treba spremeniti razmišljanje glede vloge zavezništev, katerih člani smo, zato da bi bilo to učinkovitejše in cenejše.

pm/ms
© STA, 2010