Svet delavcev RTVS proti novemu zakonu

Ljubljana, 9. decembra - Svet delavcev Radiotelevizije Slovenija nasprotuje novemu zakonu, saj ta ne zagotavlja večje avtonomije javne RTVS, ne prinaša večje neodvisnosti novinarjev, v njem pa tudi ne vidijo varovanja pridobljenih pravic zaposlenih, so zapisali v svojem stališču. Po njihovem mnenju bi bilo smiselno sprejeti krovni zakon o medijih pred zakonom o RTVS, saj sta med seboj povezana. Zakon o medijih, ki se še pripravlja, namreč predvideva dodaten poseg v finančno stabilnost RTVS, pojasnjujejo.

Ljubljana.
Logotip RTV Slovenija.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Svet delavcev nasprotuje tudi statusnim spremembam RTVS. Kot menijo, je nelogično, da bo RTVS opravljal javno službo, zaposleni pa ne bodo javni uslužbenci. Ob tem poudarjajo, da RTVS že leta posluje pozitivno in transparentno.

Predlagan način imenovanja ter sestave organov upravljanja in nadzora po njihovem mnenju ne zagotavlja neodvisnosti teh organov. Z izstopom iz plačnega sistema javnega sektorja poleg nejasnosti glede odprave plačnih nesorazmerij ostaja nejasna tudi usoda dodatnega pokojninskega zavarovanja, še dodajajo.

spc/mo/mo
© STA, 2010