Nevladniki v Bruslju predali peticijo za moratorij na GSO

Bruselj, 9. decembra - Nevladni organizaciji Greenpeace in Avaaz sta danes v Bruslju evropskemu komisarju za zdravje Johnu Dalliju predali peticijo z milijon podpisi Evropejcev za moratorij na nove odobritve gensko spremenjenih pridelkov, dokler ne bo zagotovljeno zanesljivo preverjanje njihove varnosti za zdravje in okolje.

Danska, Koebenhavn.
Ladja organizacije Greenpeace.
Foto: Xinhua/STA

V Greenpeaceu in Avaazu poudarjajo, da gre za prvo uporabo državljanske pobude, ki jo uvaja lizbonska pogodba. Ta pobuda omogoča, da najmanj milijon ljudi iz vsaj tretjine držav članic Evropske unije komisijo pozove k pripravi ali spremembi zakonodaje v njeni pristojnosti.

V Evropski komisiji so ob sprejetju peticije poudarili, da so milijonu podpisov seveda pripravljeni prisluhniti in da bodo pobudo resno preučili, a obenem izpostavili, da postopki za uvedbo državljanske pobude še niso končani, tako da še ne morejo ukrepati v okviru te pobude.

Prihodnji teden bo o peticiji in državljanski pobudi predvidoma razpravljal tudi Evropski parlament na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

pm/jes
© STA, 2010