Stopnja tveganja revščine pri nas se je znižala

Ljubljana, 9. decembra - V okviru Evropskega leta boja proti revščini 2010 je državna sekretarka Anja Kopač Mrak na novinarski konferenci poudarila, da se je stopnja tveganja revščine v letu 2009 glede na leto 2008 celo nekoliko znižala. Prav tako se je v letu 2009 glede na leto 2008 nekoliko zmanjšala tudi stopnja materialne prikrajšanosti.

Dejala je, da je Evropsko leto sovpadlo z ekonomsko krizo, ki je tudi v Sloveniji prizadela širok krog ljudi in povzročila, da so se v socialni stiski znašli tudi številni, ki so si doslej lahko zagotavljali sredstva za življenje.

Na ministrstvu ocenjujejo, da so z vladnimi ukrepi uspeli ohraniti vsaj 25.000 delovnih mest, za socialno varnost je bilo zagotovljenih kar 43 odstotkov več sredstev kot leta 2008.

Generalni direktor direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš je opozoril, da je nosilna ideja nove zakonodaje razviti in spodbuditi različne programe, usmerjene v konkretne ciljne skupine z namenom, da se zagotovi človeka vredno in dostojno življenje.

vi/ako
© STA, 2010