V SLS menijo, da je novi zakon o RTVS slab

Ljubljana, 9. decembra - Novi zakon o Radioteleviziji Slovenija je po mnenju podpredsednice SLS Olge Franca in poslanca SLS Franca Pukšiča slab, ker ne zagotavlja avtonomije in depolitizacije nacionalne RTV hiše. Franca in Pukšič zakonu očitata tudi številne nedorečenosti. Po njunih besedah ostaja nedorečena tudi nova organizacijska oblika Radiotelevizije Slovenija.

Nova Gorica.
Kandidatka SLS Olga Franca.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Ljubljana, DZ.
Poslanec SLS Franc Pukšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Logotip RTV Slovenija.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Naslednja velika nedorečenost novega zakona je, tako Franca, prenos premoženja v upravljanju Radiotelevizije Slovenija z države na RTV hišo. Po besedah Pukšiča še vedno tudi ni odgovora, kakšne mehanizme zagotavlja novi zakon, da ne bo višina RTV prispevka vrtoglavo naraščala.

Franca je spomnila, da je stranka takoj na začetku referendumske kampanje pozvala ministrico za kulturo Majdo Širca, naj zagotovi objavo seznama vsega nepremičnega premoženja v lasti oziroma v upravljanju Radiotelevizije Slovenija. Seznam, ki ga je ministrstvo objavilo na svoji spletni strani, je po besedah France absurden, saj ne vsebuje osnovnih podatkov.

Kot je še dejal Pukšič, bi bilo treba volivce pred nedeljskim referendumom opozoriti, da se jim v primeru potrditve zakona obeta takojšen dvig RTV prispevka.

bs/ako
© STA, 2010