Žbogar zaradi zemljevida napovedal protestno noto

Ljubljana, 9. decembra - Zunanje ministrstvo bo danes v Zagreb poslalo protestno noto zaradi hrvaškega zemljevida, na katerem je meja s Slovenijo označena po sredini Piranskega zaliva, je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko napovedal zunanji minister Samuel Žbogar. Dodal je, da objava zemljevida ni v duhu arbitražnega sporazuma.

Ljubljana.
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovensko-hrvaške meje ne bo določal enostranski zemljevid, ampak arbitražno sodišče, na osnovi dokumentacije in argumentacije obeh strani, je še dejal Žbogar v odgovoru na vprašanja poslancev. Poudaril je tudi, da objava zemljevida ne bo vplivala na odločanje arbitražnega sodišča, ki bo presojalo o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Poslanec Miro Petek (SDS) je menil, da je sredina objava hrvaškega zemljevida nov dokaz, da Hrvaški ne gre zaupati. Milenko Ziherl (SDS) pa se je med drugim zavzel, da bi Slovenija v odgovor na objavo zemljevida zamrzniti veljavnost arbitražnega sporazuma.

Hrvaška geodetska uprava je včeraj sporočila, da so končali projekt izdelave hrvaškega topografskega zemljevida, in potrdila, da je na zemljevidu meja s Slovenijo narisana po sredini Piranskega zaliva.

mlj/sk/sg/vr
© STA, 2010