Mandatno-volilna komisija Anderliču in Jelinčiču ni podelila imunitete

Ljubljana, 9. decembra - Člani državnozborske mandatno-volilne komisije so odločili, da se poslancema SNS Zmagu Jelinčiču in LDS Antonu Anderliču v zvezi z dvema kazenskima postopkoma ne podeli imunitete.

Kot je po zaprtem delu seje komisije povedal njen predsednik Dušan Kumer iz SD, je Jelinčič obtožen razžalitve. Predsednik SNS je pojasnil, da se zadeva nanaša na njegovo izjavo, da je Lara Mikuž tajna policijska sodelavka. Jelinčič je to dejal ob izbruhu afere s Srečkom Prijateljem, ki naj bi izsiljeval očeta omenjene zaposlene v DZ Marjana Mikuža. Predsednik SNS se na imuniteto sicer ni skliceval.

Anderlič pa je v kazenskem postopku zaradi izdaje državne tajnosti, in sicer, ker je leta 2007 razkril, da je ministrstvo za obrambo leta 2006 kupilo napravo za prisluhe.

Nadaljuje pa se tudi kazenski postopek zoper koprsko okrožno sodnico Orjano Trunkl. Po poročanju časnika Delo je postopek zoper sodnico sprožil italijanski državljan Ermanno Chasen, ki sodnici očita krivo obdolžitev in obrekovanje.

szo/miv/mo
© STA, 2010