Rudd: Za razkritje depeš krive ZDA in ne Assange

Sydney, 8. decembra - Avstralski zunanji minister in bivši premier Kevin Rudd je danes ocenil, da so za razkritje četrt milijona ameriških diplomatskih depeš krive ZDA in ne WikiLeaks ali njegov ustanovitelj Julian Assange. Jedro problema je namreč po njegovem neustrezna zaščita diplomatske komunikacije v ZDA oziroma dejstvo, da je lahko do tovrstnih depeš dostopalo več kot dva milijona ljudi.

Velika Britanija, London.
Avstralski zunanji minister Kevin Rudd.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sedanja avstralska premierka Julia Gillard je sicer pred dnevi zavzela drugačno stališče od Rudda, saj je ravnanje WikiLeaksa kritizirala kot skrajno neodgovorno ter dejala, da so bile razkrite depeše pridobljene z nezakonitim dejanjem.

Avstralsko tožilstvo je že pred tem sporočilo, da Assangea preiskuje policija in da mu v primeru vrnitve v državo zaradi razkritja depeš grozi obtožnica.

39-letni avstralski državljan Assange se je v danes objavljenem prispevku za časnik The Australian odzval tako, da je avstralske oblasti obtožil, da se "sramotno pajdašijo" z Američani in jim dajejo na razpolago lastna pooblastila.

jav/aju
© STA, 2010