DZ ni sprejel novele zakona o zemljiški knjigi

Ljubljana, 8. decembra - Poslanci v današnjem ponovnem glasovanju niso sprejeli novele zakona o zemljiški knjigi, na katero so državni svetniki izglasovali veto. Za sprejem bi bila potrebna absolutna večina, a je za novelo danes glasovalo le 43 poslancev, pri čemer jih je bilo prisotnih le 64.

Ljubljana.
Državni zbor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Državni svetniki so izglasovali odložilni veto, ker nasprotujejo določbam, po katerih bodo lahko zemljiškoknjižne predloge vlagali le kvalificirani predlagatelji, kot so odvetniki, notarji ter državni in občinski pravobranilci. Do leta 2013 bi sicer predloge za vpis v zemljiško knjigo še naprej vlagali vsi subjekti.

Kot so poslanci opozicije že v postopku obravnave v državnem zboru očitali ministrstvu za pravosodje, ni v ozadju nič drugega kot skrb za odvetniško-notarski ceh. Opozarjali so tudi na dvig stroškov za državljane in na škodo za gospodarstvo, pred čimer je svarila tudi Gospodarska zbornica Slovenije.

V koaliciji so medtem opozarjali, da novela skozi informatizacijo zemljiške knjige, hitrejše postopke, večjo pravno varnost za državljane in nižje stroške zaradi že sprejete nižje sodne takse v zemljiškoknjižnih zadevah in napovedanega pogovora z notarji glede znižanja tarif prinaša številne koristi.

jes/mke
© STA, 2010