Bruselj s 649 milijoni evrov visoko globo za šest proizvajalcev LCD-zaslonov

Bruselj, 8. decembra - Evropska komisija je danes šestim azijskim proizvajalcem zaslonov na tekoče kristale naložila globe v skupni višini 648,9 milijona evrov. Globe jim je naložila zaradi vodenja kartela, v okviru katerega so se dogovarjali glede cen in s tem škodili evropskim kupcem televizorjev, računalniških zaslonov in drugih proizvodov, ki imajo zaslone LCD.

Kot so sporočili iz Bruslja, so v kartelu od oktobra 2001 do februarja 2006 sodelovali tajvanski proizvajalci AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes in HannStar Display Corporation ter južnokorejska proizvajalca LG Display in Samsung Electronics. Slednji je sicer oproščen globe, ker je prvi razkril informacije o kartelu.

Podjetja so se v teh štirih letih med drugim dogovarjala glede cen, tako o cenovnih razponih kot o najnižjih cenah, in izmenjavala informacije o prihodnjih proizvodnih načrtih. Skupno so se srečala okrog 60-krat, večinoma v hotelih na Tajvanu, pri čemer so sestanke poimenovali "kristalna srečanja".

arh/mke
© STA, 2010