EU začela posvetovanje o predpisih glede mobilnega gostovanja

Bruselj, 8. decembra - Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o pregledu predpisov EU na področju mobilnega gostovanja. Na ta način želi zbrati mnenja potrošnikov, podjetij, telekomunikacijskih operaterjev in javnih organov o trgu mobilnega gostovanja v EU.

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, Neelie Kroes.
Foto: Thierry Monasse/STA

Uredba EU o gostovanju je sicer zamejila maloprodajne cene gostovanja za klice in besedna sporočila znotraj EU, vendar konkurenčen enotni trg za storitve gostovanja še vedno ne obstaja. poudarjajo v komisiji.

Operaterji namreč po navedbah komisije na splošno za gostovanje določajo cene, ki so blizu predpisanih najvišjih cen, in za storitve gostovanja ohranjajo neupravičeno visoke marže.

V skladu s ciljem, ki je bil določen z Digitalno agendo za Evropo, pa naj bi se cenovne razlike med tarifami za gostovanje in nacionalnimi tarifami do leta 2015 skoraj odpravile.

Posvetovanje bo trajalo do 11. februarja 2011 in bo osnova za pregled obstoječe uredbe EU o gostovanju, ki ga mora Evropska komisija opraviti pred koncem junija 2011.

arh/mke
© STA, 2010