Bildt: Med Švedsko in ZDA ni stikov glede izročitve Assangea

Beograd, 8. decembra - Švedski zunanji minister Carl Bildt je med današnjim obiskom v Beogradu zagotovil, da med švedskimi in ameriškimi oblastmi ni bilo nobenih stikov glede morebitne izročitve ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea ZDA. Dodal je, da je Švedsko pravosodje neodvisno in nima stikov s švedskimi političnimi ali drugimi oblastmi.

Afganistan.
Švedski zunanji minister Carl Bildt.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Belgija.
Nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Assangea je na podlagi zahteve Švedske zaradi suma posilstva včeraj v Londonu po predaji aretirala britanska policija in odvedla na zaslišanje. Do naslednjega zaslišanja 14. decembra ostaja v priporu.

Pred sodiščem v Londonu je Assange sporočil, da se bo boril proti izročitvi Švedski, saj se boji, da bi ga Švedska lahko izročila ZDA. Prepričan je namreč, da imajo obtožbe na njegov račun politično ozadje zaradi objave več tisoč dokumentov ameriškega State Departmenta.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley je sicer včeraj zatrdil, da je v tem trenutku aretacija Assangea stvar Velike Britanije in Švedske ter da ameriška preiskava o njem poteka.

mlj/vr/mlj
© STA, 2010