Na Češkem danes stavka javnih uslužbencev

Praga, 8. decembra - Na Češkem bo danes okoli 100.000 čeških javnih uslužbencev in ostalih zaposlenih v državni upravi stavkalo v znak protesta proti zniževanju plač javnih uslužbencev, so sporočili češki sindikati. Protesti bodo potekali v 21 čeških mestih.

Stavka bo po napovedih najobsežnejša v zadnjih 20 letih. Zaprtih bo ostalo vsaj 500 šol, še 2000 jih bo delovalo v okrnjenem obsegu. V številnih bolnišnicah bodo zdravili le nujne primere. Stavki se bodo pridružili tudi igralci državnega gledališča in opere v Pragi.

Vlada premierja Petra Nečasa namerava prihodnje leto znižati plače javnih uslužbencev za deset odstotkov, da bi tako zmanjšala proračunski primanjkljaj. V letu 2011 naj bi ta znašal 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2013 pa tri odstotke.

Češka vlada je sicer že z nekaj drugimi potezami dodobra razjezila češke sindikate. Uvedli so namreč številne ukrepe, ki delodajalcem omogočajo več fleksibilnosti pri zaposlovanju, na drugi strani pa dajejo manj varnosti delavcem.

vz/mc
© STA, 2010