Assange do 14. decembra v priporu

London, 7. decembra - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki so ga na podlagi evropskega zapornega naloga danes v Veliki Britaniji aretirali, bo moral do 14. decembra ostati v priporu, takrat pa ga bodo tudi znova zaslišali, je odločilo sodišče v Londonu. Sodišče je ob tem zavrnilo plačilo varščine. Assangea so aretirali na zahtevo Švedske, kjer ga sumijo posilstva.

Velika Britanija, London.
Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange.
Foto: Tanjug/STA

Velika Britanija, London.
Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange.
Foto: Tanjug/STA

Sodnik Howard Riddle je presodil, da bi Assange v primeru, da bi ga spustili na prostost, lahko pobegnil, pa čeprav je bilo varščino zanj pripravljeno plačati več uglednih osebnosti, med njimi filmski režiser Ken Loach.

Assange je danes na sodišču tudi povedal, da se bo boril proti izročitvi Švedski. Švedsko sodišče je 18. novembra izdalo nalog za aretacijo, ker Assangea sumijo "posilstva, spolnega nadlegovanja in nasilja".

Assange je že pred današnjo aretacijo obtožbe zanikal. Kot trdi, te koreninijo v sporu glede sporazumnih, a nezaščitenih spolnih odnosov. Prav tako pa meni, da bi lahko bile obtožbe politično motivirane.

aju/mc
© STA, 2010