EU potrdila pomoč Irski; razprava o povečanju kriznega sklada se nadaljuje

Bruselj, 7. decembra - Finančni ministri Evropske unije so danes v Bruslju potrdili 85 milijard evrov mednarodne pomoči Irski. Razprava o povečanju sredstev v obstoječem kriznem skladu in obsegu stalnega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra pa se nadaljuje.

Ljubljana.
Zastava Evropske unije.
Foto: Stanko Gruden/STA

Povečanje obstoječega sklada po mnenju ministrov za zdaj ni potrebno. Tako je danes ocenil tudi slovenski minister za finance Franc Križanič, ki je povedal, da za zdaj kaže, da so sredstva v obstoječem sistemu za zagotavljanje stabilnosti evra zadostna.

Evropska unija se je maja dogovorila o sistemu, ki predvideva do 60 milijard evrov pomoči iz proračuna unije, do 440 milijard evrov poroštev iz družbe za finančno stabilnost in do 250 milijard evrov pomoči Mednarodnega denarnega sklada.

Vsota za stalni mehanizem bo po ministrovih besedah zelo verjetno podobna vsoti za obstoječo družbo, torej 440 milijard evrov, če ne večja, saj se pričakuje, da bi bil signal trgu in signal trga investitorjem še bolj pozitiven, če bi bila ta vsota večja.

pm/bg
© STA, 2010