Pri sanaciji železnic bo svetovala družba A.T. Kearney

Ljubljana, 7. decembra - Pri sanaciji in reorganizaciji Slovenskih železnic bo svetovala družba A.T. Kearney. Pogodba za svetovanje je bila z omenjeno družbo, ki je na mednarodnem razpisu, ki ga je ministrstvo za promet objavilo v začetku leta, oddala najugodnejšo ponudbo, podpisana v teh dneh. A.T. Kearney bo za storitev prejel 1,2 milijona evrov.

Sanacija Slovenskih železnic naj bi bila izvedena v 15 mesecih po podpisu pogodbe, temu pa bo sledilo tudi šestmesečno opazovalno obdobje spremljanja implementacije sanacijskih ukrepov. Uspešnost izvedbe pogodbenih obveznosti je zavarovana tudi z bančno garancijo, izplačane pa bodo v petih fazah na podlagi uspešne izvedbe vsake posamezne faze.

Da je A.T. Kearney oddal najugodnejšo ponudbo, je bilo znano že v začetku marca, a se je podpis pogodbe zavlekel, saj je premier Borut Pahor k sodelovanju pri sanaciji železnic povabil nekdanjega prvega moža Deutsche Bahna Hartmuta Mehdorna, ki je tudi izkazal interes za sodelovanje. Kasneje je Mehdorn predlagal povezavo Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope v logistični holding.

uk/arh/arh
© STA, 2010