Vlada v DZ po nujnem postopku pošilja novelo zakona o plačah javnih uslužbencev

Ljubljana, 7. decembra - Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, na podlagi katere se bodo plače javnih uslužbencev s prihodnjim letom uskladile za 25 odstotkov stopnje rasti cen življenjskih potrebščin. DZ naj bi predlog novele obravnaval po nujnem postopku, da bo lahko zakon še pravočasno sprejet.

Ljubljana.
Državni zbor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vlada DZ predlaga sprejem novele po nujnem postopku, da bo tako izpolnila dogovor, ki ga je z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja dosegla oktobra letos.

Plače javnih uslužbencev naj bi se na podlagi predlagane novele uskladile v višini 25 odstotkov stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji v letu 2011, predvidene v Jesenski napovedi gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj december 2010-december 2011.

Ker višina stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v letu 2011, predvidene v Jesenski napovedi gospodarskih gibanj Umarja, znaša 2,2 odstotka, se morajo s 1. januarjem osnovne plače v javnem sektorju uskladiti za 0,55 odstotka.

td/miv
© STA, 2010