Redno jemanje aspirina lahko zniža število smrti zaradi raka

London, 7. decembra - Dolgoročno jemanje manjših doz aspirina lahko pri določenih vrstah rakavih obolenj močno zniža stopnjo umrljivosti, je pokazala danes objavljena študija britanskih znanstvenikov. Strokovnjaki vseeno opozarjajo, da to ni dovolj dober razlog za jemanje zdravila, ki lahko povzroča krvavitve in druge težave.

Šempeter pri Gorici.
Zdravila, Aspirin.
Foto: Marko Cencič/STA

Peter Rothwell z univerze v Oxfordu je v svoji raziskavi skupaj z drugimi strokovnjaki pregledal osem študij, v katere je bilo skupno vključenih več kot 25.000 bolnikov. Rezultati raziskave, ki je bila danes objavljena v britanskem spletnem medicinskem zborniku Lancet, kažejo, da lahko redno jemanje aspirina možnost za smrt zaradi raka zniža za 20 odstotkov.

Študije so večinoma primerjale moške, ki so dnevno jemali vsaj 75 miligramov aspirina z moškimi, ki so jemali placebo ali drugo zdravilo.

Rezultati kažejo, da se je ob rednem jemanju aspirina možnost smrti zaradi raka pljuč ali prostate zmanjšala za 20 odstotkov, možnost smrti zaradi raka želodca in črevesja pa za 35 odstotkov.

vz/sk/sk
© STA, 2010