Začenja se osrednji del cancunske podnebne konference

Cancun, 7. decembra - V mehiškem Cancunu se začenja ministrski del konference pogodbenic konvencije ZN o podnebnih spremembah, ki se ga bo udeležil tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić.

Ljubljana.
Minister za okolje Rok Žarnić.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ob skoraj neobstoječih možnostih, da bi se svetovne države dogovorile za globalni podnebni sporazum, pa usiha tudi verjetnost dogovora o podaljšanju Kjotskega protokola, ki sedaj ureja zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov na globalni ravni in se izteče leta 2012. Japonska je namreč jasno povedala, da na to ne bo pristala, dokler se mu ne bodo pridružile ZDA in Kitajske.

Problem Kjotskega protokola je predvsem dejstvo, da ga niso ratificirale vse pogodbenice konvencije. Najbolj v nebo vpijoča izjema so ZDA, ki kot gospodarsko najmočnejša država skupaj s Kitajsko predstavljajo tudi največji svetovni vir toplogrednih plinov.

Po propadu lanske koebenhavnske konference se pogajanja okoli naslednika Kjotskega protokola vrtijo v krogu in vse manj je možnosti, da bo mogoče doseči dogovor o globalnem sporazumu, ki bi zavezujoče omejitve izpustov naložil tudi hitro rastočim gospodarstvom, kot so med drugim Kitajska, Brazilija in Indija.

jes/ap
© STA, 2010