Iran in velesile na jedrskih pogajanjih v Ženevi

Teheran, 6. decembra - V Ženevi danes potekajo prva pogajanja med šesterico svetovnih sil in Iranom o spornem iranskem jedrskem programu po 13 mesecih. Srečanje se je začelo v senci včerajšnjega sporočila Teherana, da mu uspel nov korak v proizvodnji obogatenega urana.

Glavni iranski pogajalec Said Džalili je pogajanja začel z ostrim protestom zaradi nedavnega atentata na enega glavnih iranskih jedrskih strokovnjakov, so sporočili iranski viri. Diplomatski vir blizu svetovnim silam pa je pred začetkom pogovorov dejal, da od Irancev pričakujejo resne odgovore.

Ne Iran ne države skupine 5+1, ki jo sestavljajo stalne članice Varnostnega sveta ZN in Nemčija, sicer od dvodnevnih pogovorov ne pričakujejo preboja. Srečanje v Ženevi, kjer je bil oktobra lani tudi zadnji tovrstni sestanek, naj bi bilo po mnenju opazovalcev tako predvsem neke vrste preizkus, ali so tovrstni pogovori sploh lahko produktivni.

Velesile, v imenu katerih se pogaja visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton, so izrazile upanje, da se bodo osredotočili na sporni program bogatenja urana v Iranu, Teheran pa si na drugi strani želi širše razprave, med katero bi se lotili regionalnih varnostnih vprašanj in jedrskega orožja, ki ga domnevno poseduje Izrael.

jk/sk
© STA, 2010