Pobudniki novih občin zadovoljni, manj njihovi nasprotniki

Ljubljana, 6. decembra - Predsednik DZ Pavle Gantar je v izjavi za novinarje zatrdil, da bo DZ odločbo ustavnega sodišča glede občin Ankaran in Mirna spoštoval. Prav tako namerava sam v 20 dneh po ustanovitvi omenjenih dveh občin razpisati lokalne volitve v občinah Ankaran, Koper, Mirna in Trebnje.

Odločba ustavnega sodišča po oceni predsednika DZ prinaša pomembno ugotovitev, namreč da je lahko referendum za neko občino razpisan šele, ko državni zbor ugotovi, da občina izpolnjuje merila za občino, kot jih določa zakon.

Odločitev ustavnega sodišča seveda pozdravljajo pobudniki za ustanovitev obeh občin. Po mnenju vodje pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregorja Strmčnika je ustavno sodišče potrdilo natanko to, kar so sami ves čas trdili. Koordinator odbora za ustanovitev občine Mirna Dušan Skerbiš pa nadaljnjih zapletov pri ustanovitvi obeh občin ne pričakuje.

Manj zadovoljen je župan mestne občine Koper Boris Popovič. Slednji je ocenil, da bo imela izločitev Ankarana iz koprske občine zaradi Luke Koper dolgoročne posledice na razvoj Obale in celotne Slovenije.

ako/pa/tz/pa
© STA, 2010