Sodišče: Continental Airlines kriv za nesrečo concordea v Parizu

Pariz, 6. decembra - Sodišče v pariškem predmestju Pontoise je danes ameriško letalsko družbo Continetal Airlines in enega od njenih mehanikov spoznalo za kriva nenaklepnega uboja v nesreči nadzvočnega letala concorde pred desetimi leti, v kateri je umrlo 113 ljudi.

Sodišče je letalsko družbo s sedežem v Houston kaznovalo z 200.000 evri kazni, mehanik John Taylor mora plačati 2000 evrov kazni, obsojen pa je bil tudi na 15 mesecev pogojne kazni. Vsi ostali obtoženci so bili oproščeni.

Predsedujoči sodnik je v sodbi potrdil ugotovitve preiskovalcev, da je bil za nesrečo kriv kos kovine s Continentalovega letala DC-10, ki je s pariškega letališča Charles de Gaule poletelo pred concordeom francoske družbe Air France. Preiskovalci so ugotovili, da je kos kovine razparal pnevmatiko na concordeu, kosi gume pa so nato predrli rezervoarje in povzročili požar.

25. julija 2000 je Air Franceov concorde s pariškega letališča poletel proti New Yorku. Med vzletom se je izpod levega krila pokazal plamen. Manj kot dve minuti kasneje je letalo zgrmelo na hotel v severnem predmestju Pariza, pri čemer je umrlo vseh 109 ljudi na krovu in štirje uslužbenci hotela. Večina potnikov na letalu so bili nemški turisti.

jk/mlj/jk
© STA, 2010