Svetlik upa, da bo pokojninska reforma začela veljati 1. januarja 2011

Ljubljana, 6. decembra - Minister za delo Ivan Svetlik upa, da bo pokojninska reforma, ki se je bo državni zbor v tretji obravnavi lotil sredi prihodnjega tedna, začela veljati 1. januarja 2011. Če pa bo sprožena referendumska pobuda, kot napovedujejo sindikati, bodo preverili ustavnost takšne pobude, je minister dejal na današnji novinarski konferenci.

Ljubljana.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Predlog pokojninske reforme ureja zlasti vprašanje obveznega pokojninskega zavarovanja, prvega stebra, ki temelji na medgeneracijski solidarnosti, je pojasnil minister. Po njegovem opozorilu bi se v primeru referendumske pobude postavilo vprašanje, ali lahko večina odloča o pravicah manjšine.

Če bo pobuda za referendum vložena, bodo morali po ministrovih besedah z uveljavitvijo novega pokojninskega zakona počakati, dotlej pa bo veljal zdajšnji zakon.

Državni zbor je drugo obravnavo reforme opravil 2. decembra. Zveza svobodnih sindikatov je pred tem znova opozorila, da vlada predlaga take pogoje za starostno pokojnino, ki jih bo večina težko dosegla.

pse/apo
© STA, 2010