Stroka si želi hitrejšega odpravljanja poplavnih nevarnosti

Maribor, 6. decembra - Vodnogospodarska stroka se je zbrala na 21. tradicionalnem Mišičevem vodarskem dnevu v Mariboru. Čeprav so organizatorji v ospredje želeli postaviti druge teme, pa je bilo zaradi jesenskih poplav tudi letos največ časa namenjenega poplavam. Stroka je prepričana, da se država znova prepočasi odziva na reševanje te problematike.

Predsednik organizacijskega odbora Smiljan Juvan je dejal, da skušajo vodarji poiskati odgovore na reševanje poplavnih težav, a se to nato v praksi udejanja preslabo, zato so poplave stalnica. Na posvetu želijo te težave dodatno predstaviti in prikazati rešitve, z željo, da bi država temu prisluhnila.

Predstavnica ministrstva za okolje Barbara Avčin Tržan se z očitki ne strinja, saj so na direktoratu ves čas aktivno usmerjeni v reševanje problematike. V zvezi s tem je omenila predvsem oblikovanje novega zakona o vodah, novi program vodnega sklada, ob tem pa preko Inštituta za vode aktivno pripravljajo tudi programe za zagotavljanje poplavne varnosti.

gm/fz
© STA, 2010